16 aprilie 2014

Niculina Stoican şi Petrică Mîţu Stoian

Recital de 38 minute susţinut în aer liber de Niculina Stoican şi Petrică Mîţu Stoian, muzică populară românească mehedinţeană.





Cunoscuta interpretă de muzică populară Niculina Stoican s-a născut la 9 decembrie 1970, în comuna Balta, județul Mehedinți. A mers la şcoala generală la Drobeta Turnu-Severin, iar după liceu a absolvit Facultatea de Litere, specializarea Etnologie, a Universităţii de Stat din Bucureşti.



Niculina Stoican


A participat încă din copilărie, alături de mama sa, interpreta Angelica Stoican, la numeroase spectacole de muzică populară. Începând cu anul 1996 a fost angajată a Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu. A apărut într-un număr impresionant de apariţii radio şi TV.

Din anul 2007 este membră a Ansamblului Folcloric "Maria Tănase" din Craiova.
A fost prezentatorul emisiunii "Te vreau lângă mine", difuzată la Kanal D, în perioada aprilie 2010- iulie 2012.


Palmaresul Niculinei Stoican este impresionant. A câştigat festivalul „Moştenitorii”, organizat de Televiziunea Română şi Marioara Murărescu, este laureată a Festivalului „Maria Tănase”, a Festivalului „Maria Lătăreţu” şi a primei ediţii a festivalului de folclor „Mamaia-2001”. A fost invitată să cânte la Festivalul Internaţional „Cerbul de Aur” Braşov - 2001, alături de mari nume ale folclorului românesc: Maria Ciobanu, Nicolae Furdui Iancu, Drăgan Muntean, Laura Lavric, Irina Loghin, etc.



Niculina Stoican



Niculina Stoican este preşedintele juriului şi director al festivalului "Ponoare, Ponoare", în cadrul căruia a promovat tinerele talente, obiceiurile şi tradiţiile populare. 


Cea mai recentă apariţie discografică, "Drag mi-e muntele înalt", este însoţită şi de un DVD, care prezintă un film documentar despre zona Mehedinţiului, Niculina Stoican încercând astfel să promoveze frumuseţile zonei pe care o reprezintă.


Sursă: Site personal Niculina Stoican şi Pagină oficială de Facebook - Niculina Stoican


Petrică Mîţu Stoian, îndrăgitul interpret de muzică populară mehedinţeană, s-a născut la data de 18 septembrie 1960, în Izverna - Plaiul Cloşanilor, judeţul Mehedinti. 
Nepot al renumitei interprete de muzică populară, Domnica Trop, Petrică Mîţu Stoian este un păstrător al folclorului autentic mehedinţean.

Niculina Stoican şi Petrică Mîţu Stoian


Petrică Mîţu Stoian a debutat la cunoscuta emisiune TV Tezaur Folcloric, fiind descoperit de renumita doamnă Marioara Murărescu. A participat la numeroase festivaluri de folclor la care a obţinut numeroase premii.

Din anul 1995, Petrică Mîţu Stoian este angajat al Ansamblului Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului din Târgu Jiu.