26 august 2015

Învățarea experiențială prin dramaterapie

Psiholog Mihaela Bălașa
Problemele de tulburări psihice au devenit tot mai frecvente și tot mai des întâlnite în ultima vreme, aspect vizibil la mulți copii, la mulți adolescenți și la multe persoane adulte.

Dacă în cazul copiilor, aflați la începutul drumului prin acestă viață, motivele pentru care apar problemele psihice sunt discutabile, în ceea ce privește situația adolescenților și a adulților, cauzele pentru care apar tulburările psihice sunt, cu certitudine, determinate și de stresul pe care dorința oamenilor de a obține cele mai bune rezultate profesionale îl amplifică.


Stresul cotidian este inevitabil, prin urmare și pericolul de a pierde controlul asupra deciziilor, asupra reacțiilor, asupra comportamentului nostru, al fiecăruia, este inevitabil.

Pentru un echilibru emoțional, pentru o deconectare, cel puțin de moment, de la factorii care ne pot devia de la un comportament psihic normal, avem posibilitatea să ne adresăm specialiștilor psihologi.

Una dintre cele mai noi metode de echilibrare psihică, frecvent folosită în Statele Unite ale Americii și în unele state europene, este dramaterapia, despre care ne-a oferit câteva informații psiholog Mihaela Bălașa, informații pe care le prezentăm mai jos.

"Întrucât formarea mea de bază este cea de dramaterapeut, folosesc cu succes dramaterapia, în special în activitatea mea cu grupurile.

Deși denumirea nu este foarte plăcută auzului și te poate duce cu gândul la drame sau la tragedii, dramaterapia este de fapt terapie prin teatru sau terapie care folosește tehnici teatrale, creative, pentru îndeplinirea obiectivelor în procesul de vindecare.

Dramaterapia este o metodă mai nou folosită în România, dar este foarte populară în alte țări din Europa și America. De altfel, cei care au adus școala de dramaterapie în țara noastră sunt profesioniști renumiți din Anglia, Italia și Statele Unite ale Americii. 

Dramaterapia este o metoda experiențială, activă, dinamică, creativă, care folosește teatrul pentru vindecarea emoțională și pentru dezvoltare personală.
În ședințele de dramaterapie veți avea parte de experiențe speciale, într-un cadru securizant, în care vă puteți exprima liber emoțiile, unde vă puteți spune povestea vieții prin metaforă și interpretare de rol. 

Uneori, atunci când experiențele grele din viață ne-au lăsat urme dureroase, nu ne este prea ușor să ne apropiem de acea zonă dureroasă a sufletului nostru, ne este teamă să lăsăm acele trăiri să iasă la suprafață, să le exteriorizăm și avem tendința de a le ascunde în cel mai adânc colțișor al sufletului nostru, având impresia că am rezolvat problema. De cele mai multe ori locul dureros rămâne dureros, iar rana nu ne va lăsa niciodată să trăim echilibrat și liniștit. 

Dramaterapia ne oferă posibilitatea să ne apropiem de acel loc dureros și să-l vindecăm, rămânând totuși într-o zonă sigură, folosind distanțarea, metafora, interpretarea de rol. Cu ajutorul lui "ca și când", îți poți juca poveștile și rolurile vieții tale, eliberându-te de elementele negative. Cadrul cald și familiar, atmosfera deschisă și armonioasă, prezența securizantă a terapeutului îți  creează o stare de confort, de încredere și de siguranță, dându-ți libertatea de exprimare.

Beneficiile pot apărea și în latura socială. Vei putea observa că interacționezi mai bine, ești mai spontan, îți controlezi emoțiile mai ușor, te concentrezi mai bine, ai mai multă încredere în forțele proprii."

Psiholog Mihaela Bălașa poate fi contactată la telefon nr. 0721 374 416
Cabinetul Individual de Psihologie din Pitești, str. Vasile Lupu, nr. 43