05 iulie 2014

Center for European Policy Evaluation şi Tinerii Europeni Federaliști JEF-Moldova

Center for European Policy Evaluation şi Tinerii Europeni Federaliști JEF-Moldova
Studenţi participanţi la proiectul Policy…Making Of

Center for European Policy Evaluation (C.E.P.E.) în colaborare cu JEF Moldova, au organizat vineri, 4 iulie 2014, începând cu ora 10:00, la sediul Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș, conferința-simulare din cadrul proiectului Policy…Making Of, finanțat de către Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune!

Actorii principali ai conferinței au fost 18 tineri participanți, din România și Republica Moldova. Aceștia au simulat dezbaterea unui proiect de politică publică, prin care şi-au adus aportul la rezolvarea unei probleme importante cu care tânăra generație se confruntă: șomajul. 
În audiența lor s-au aflat reprezentanți ai mediului politic și academic, cu care au dezbătut viabilitatea soluțiilor propuse de ei. Într-o manieră pro-activă, invitații au răspuns nevoii tinerilor de a fi implicați activ în procesele decizionale și de elaborare a politicilor publice. 
Formatul simulării a oferit un cadru propice pentru instituirea unui flux de comunicare bidirecțional, din care au beneficiat ambele categorii implicate în dezbatere - tinerii au avut ocazia nu doar de a interacționa cu reprezentanții mediului politic, dar și de a dezvolta capacitatea de empatizare cu aceștia, prin intermediul jocului de rol. Invitații au avut ocazia de a afla mai multe despre problemele cu care tinerii se confruntă și cum cred aceștia că pot fi rezolvate.
Printre invitații care au acceptat propunerea organizatorilor, au fost prezenţi:  dl. Primar al Municipiului Pitești Tudor Pendiuc, dna. Amalia Simion (reprezentant secretar de stat Ministerul Muncii), dna. Conf. univ. dr. Amalia Duțu (Prodecan Facultatea de Științe Economice, Universitatea din Pitești, expert în relații dintre mediul academic și mediul de afaceri), dl. Victor Boarţă (Președinte Partidul Verde, Argeș), dl. Aurelian Nica (membru al Biroului județean PPDD Argeș), dl. Marius Postelnicescu (vicepreședinte PNL Argeș).
Scopul proiectului Policy…Making Of, început pe 29 iunie 2014 la Călimănești este de a oferi un cadru de dezbatere, dialog și  cunoaștere reciprocă în care tinerii din România și din Republica Moldova să se familiarizeze cu procesul de formulare a politicilor publice și să se angreneze în căutarea unor soluții viabile, obiective concrete pentru rezolvarea unor probleme comune și în același timp să își dezvolte competențe de interacționare, negociere, discurs în public și inițiative antreprenoriale. 

Înainte de conferință, tinerii au fost implicați în sesiuni de training, pentru înțelegerea procesului decizional național și european, training-uri de discurs în public, dezvoltare personală și competențe de lucru în echipă, precum și în dezbateri pe teme variate.
Cine este în spatele proiectului?
  1. Tinerii Europeni Federaliști (JEF-Moldova) – organizație fondată în Republica Moldova în anul 2002, cu drepturi depline în cadrul organizației internaționale JEF-Europa. Misiunea organizației: promovarea procesul de integrare europeană a Republicii Moldova; facilitarea dialogul intercultural în rândul tinerilor, sporirea implicării tinerilor în viața societății.
  1. Center for European Policy Evaluation – o organizaţie non-guvernamentală, independentă, apolitică, cu o echipă tânără, dar bine pregătită în ştiințe politice și relații internaționale, evaluare de politici publice, cu experiență în lucrul cu tinerii și coordonare de proiecte.
Parteneri-susținători ai proiectului: Biblioteca Județeană Argeș, Primăria Pitești și DigitalDiplomacy.com.
Parteneri media din Republica Moldova: portalul de știri pentru tineri DIEZ; portalul CIVIC.MD.
Parteneri media din Romania: www.caleaeuropeana.ro, ArgeșPlus.